Tietoliikennemastot

Jäätämistä tietoliikennemastossa Norjassa. Kuva: Hans O Slora.

 

Kaikki ulkotiloissa olevat rakennukset altistuvat luonnonvoimille. Siksi on tärkeää selvittää vaikutusten seuraukset. Sään ja tuulen aiheuttamia rakennusten kuormituksia kutsutaan ilmastokuormitukseksi. Korkeat tietoliikenne- ja mittausmastot altistuvat suurelle tuulivaikutukselle ja myös jäätämiselle kylmissä ilmastoissa. Siksi on tärkeää mitoittaa mastot siten, että ne kestävät odotettuja tuulen ja jäätämisen äärimmäisarvoja, joille mastot altistuvat jatkossa.

 

Monet tietoliikennemastot sijaitsevat avoimilla kummuilla ja harjuilla, joissa tuulee voimakkaasti ja joissa mastoihin jäätyneet alijäähtyneet pilvipisarat voivat aiheuttaa isoja jääkuormia. Sekä rakenne, pidätysköydet että antennit voivat jäätyä. Siksi voi syntyä isoja kuormituksia, jos tuuli on samanaikaisesti voimakas. Jää voi aiheuttaa turvallisuusongelmia, jos sitä putoaa maston ympärille.

 

Kjeller Vindteknikk suorittaa äärimmäistuulen analyyseja, jäätämisanalyyseja, voimakkaan tuulen ja jäätämisen yhdistelmäanalyyseja sekä mastojen ympärille putoavan jään riskiarviointeja. Analyyseissa käytetään jään ja tuulen kansainvälisiä standardeja sekä esimerkiksi WRF-mallin (Weather Research and Forecasting) ja lentoasemien säätietoja. Kjeller Vindteknikkillä on erittäin pitkä kokemus ilmastokuormitusten arvioinnista, ja olemme pystyttäneet yli 200 mittausmastoa asiaankuuluvien kuormituslaskelmien tekemisen lisäksi. Olemme laskeneet myös monien tietoliikennemastojen ilmastokuormituksia Ruotsissa ja Norjassa.

 

Ota meihin yhteyttä, jos haluat saada lisää tietoa:

 

Rolv E. Bredesen    rolv.bredesen@vindteknikk.no         +47 90129789