HYWIND kootaan Stordissa

Kjeller Vindteknikk tuottaa tuulimittaukset ja –ennusteet maailman ensimmäisen kelluvan tuulipuiston kokoonpanoa varten.

 

Kuva: Andy Livingston

 

Tällä hetkellä Statoil on pystyttämässä viittä HYWIND-turbiiniaan kelluville alusrakenteille Norjan länsirannikon ulkopuolella. Tuuliturbiinit ovat kukin kapasiteetiltaan 6 MW ja 154 m roottorin halkaisijaltaan. Roottorin pyyhkäisyala vastaa 2,5 jalkapallokentän pinta-alaa.

 

Kun turbiinit ovat kokonaan kasattuja, ne yltävät 178 metrin korkeuteen meren pinnan yläpuolella. Mahdollistaakseen turbiinien kokoamien, Statoil käyttää maailman toiseksi suurinta nosturialustaa, Saipme 7000.

 

Tuuli on kriittinen parametri kun kyseessä on turbiinin ja tornin pystyttäminen kelluvalle alusrakenteelle. Mikäli tuulee liian kovaa, pystytysoperaatiota ei voida toteuttaa turvallisesti. Toisaalta on kallista vuokrata suuri nosturialus ja siksi on mielekästä saada turbiini ja torni koottua mahdollisimman nopeasti. Tästä johtuen yksityiskohtaiset tiedot tuulioloista ja myös tuuliennusteista ovat äärimmäisen tärkeitä. Operaation aikana Kjeller Vindteknikk mittaa tuuliolosuhteita jopa 200 metriä meren pinnan yläpuolelta ja tarjoaa myös lyhyen aikavälin ennusteita tuulesta.

 

Video ensimmäisten HYWIND-turbiinien asennuksesta:

https://youtu.be/-eZu_uNcVN4


Takaisin